Skutträffen

Föreningen Västkustskutornas höstsegling, allmänt kallad "Skutträffen"

 

Skutträffen är en mycket uppskattad årligen återkommande tradition sedan drygt 25 år tillbaka, som anordnas av föreningen Västkustskutorna. Den första fredagen i Oktober sammanstrålar majoriteten av de seglande traditionsfartygen i Västra Götaland i någon hamn längst kusten för att sedan på lördagen ge sig ut på en gemensam segling över dagen. På kvällen samlas alla besättningarna och en jury (som övervakat seglingen från en följebåt, vanligen någon ek sjöräddningens enheter) delar ut ett antal priser för de skutor som utmärkt sig särskillt förtjänstfullt under dagen, exempelvis: "Vikingen" för gott sjömanskap, "Släploggen" för första båt i mål, "den sanna vinnaren" som utses av den som vunnit släploggen, "Carl Wilhelmsson-tavlan" för uppvisande av förtjänstfulla färdigheter i vrickningens ädla konst eller andra extraordinära fartygsmanövrer under året, samt "Luftkompassen" till den besättning som gjort det intressantaste vägvalet under dagen.

 

Skutträffen 2017 kommer att hållas 6-8/10, hamn: Björkö-Björkö.

 

Föreningen Västkustskutorna tackar alla som deltog i 2016 års Skutträff den 7-9/10.

 

20 skutor var anmälda till Skutträffen 2016 vilken gick från Skärhamn till Mollösund i en frisk nordostlig vind. Ett stort tack till SSRS Dan Broström som fick göra två insatser efter att två av de deltagande fartygen fått problem. Även vacker syn med alla skutorna inne i Mollösunds hamnbassäng!

 

På årets Skutträff instiftades även det ny priset "Göstas Öx" (Göstas yxa) vilket ska vara en utmärkelse för arbete som bevarar skutkulturen.

 

Alla skutorna inne i Mollösunds hamnbassäng 8/10-2016

Foto: Karin Rosenberg

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Copyright © All Rights Reserved